EL9NOU.CAT fa ús de 'cookies' per facilitar la vostra navegació. Si seguiu navegant entendrem que ho accepteu    més informació    ACCEPTO

Veïns de Gurb ja tenen fibra òptica a través de la canonada de l’aigua

Veïns de Gurb ja tenen fibra òptica a través de la canonada de l’aigua..
última actualització: 23-09-2017 (11:04)

Dolors Altarriba
Una vintena de cases aïllades accediran a la banda ampla amb aquest sistema pioner

Gurb ha complert l’objectiu de dotar a tot el municipi, de 53 quilòmetres quadrats, de fibra òptica. Seu de la fundació Guifi.net que fa anys que impulsa l’accés a les noves tecnologies en zones aïllades on no arriben els grans operadors, acaba de concloure el projecte de desplegar la fibra òptica a través de les canonades de l’aigua, amb un sistema que és pioner a l’Estat espanyol (vegeu EL 9 NOU del 28 d’agost de 2015).
Va ser a través de Guifi.net que es va proposar utilitzar aquest sistema ja implantat per l’empresa Atlantis Hydrotec a països com Anglaterra. El projecte, que ha tingut un cost de 115.000 euros, ha estat finançat amb 100.000 euros pel Pla de Xarxa de la Diputació de Barcelona i s’ha fet juntament amb l’ATCA, la companyia filial d’Aigües Vic que gestiona la concessió d’aigua a Gurb. Els 15.000 euros restants els ha posat l’Ajuntament i per la inversió generada a través de l’explotació de la xarxa de comuns.
L’avantatge de les canonades d’aigua és que arriben a cada casa i pel camí més directe. El que s’ha fet és utilitzar la canonada com a recobriment exterior de la fibra i posar-hi a dins el cable de la fibra recobert amb un material adequat perquè no es faci malbé.
S’ha fet un desplegament de 16 quilòmetres a l’àrea de Sant Julià Sassorba. “Amb aquesta operació”, diu l’alcalde i president del Consell Comarcal, Joan Roca, “s’acaba el desplegament de fibra òptica al municipi, que era un dels nostres objectius”. Aquesta solució, afegeix Roca, “és perfecta per a altres zones de la comarca com el Lluçanès i és també un projecte que tenim des del Consell Comarcal”. També l’ATCA veu aquesta solució com una nova oportunitat per l’empresa que preveu ser l’únic canal autoritzat per aplicar la tecnologia de Craley Group, propietària d’Atlantis Hydrotech. El sistema també és utilitzat per l’ATCA, ja que fent arribar la fibra fins al mateix dipòsit d’aigua té informació més eficient de les dades que obté.
Amb aquesta solució una vintena de cases aïllades tenen accés a la fibra. N’hi ha tres que ja s’hi han connectat. El que ha fet l’Ajuntament, com va fer amb el desplegament de la fibra òptica per la via habitual, és facilitar l’arribada fins a un punt –s’han instal·lat 15 arquetes– i des d’allà és cada client el que s’hi connecta. L’empresa Goufone, operador local de fibra, és qui en gestiona l’ús.


ofertes el club

el9fmel9fm
el9fm



PUBLICITAT
   
 
   
 
   

el9alacarta
Taradell
Des del campanar
19-04-2016
Màrius Serra, Montse Armengou, Andreu Mas i Jofre Montoto
7 dies
15-04-2016
Capítol 113
La 7mana Catalunya Central
15-04-2016
 [+] programes

fotogaleria








dvd

senseboira
Amb la col.laboració de:
generalitat
PREMSA D´OSONA, SACTLtarifessubscripcionspublicacions oficialscontacteu-nosavís legal