EL9NOU.CAT fa ús de 'cookies' per facilitar la vostra navegació. Si seguiu navegant entendrem que ho accepteu    més informació    ACCEPTO

Roben a Tona 60 cabres de la formatgeria Mas El Garet

Roben a Tona 60 cabres de la formatgeria Mas El Garet..
última actualització: 16-09-2016 (16:28)

Miquel Erra
Els lladres van entrar la nit de dilluns a dimarts amb un camió; no hi ha precedents similars

“Porto tota la vida fent de pagès i un robatori així, amb tant bestiar, no l’havia sentit a dir mai”. Lluís Mauri, soci de la formatgeria Mas El Garet, de Tona, continuava entre perplex i indignat, aquest dijous, dos dies després de patir un robatori de 60 cabres, d’entre 500 caps que tenen actualment a la granja, i que els ha ocasionat pèrdues valorades entre 20.000 i 24.000 euros.
Els fets van tenir lloc la matinada de dilluns a dimarts. “Nosaltres vam arribar a les 7 del matí, com cada dia, i la impressió és que havien entrat feia poca estona, perquè les cabres encara estaven molt i molt espantades”, relatava Mauri. Els lladres van obrir un filat per accedir a la finca i van travessar camp a través dalt d’un camió –el traçat va quedar marcat per les roderes– per dirigir-se a una de les dues naus on tenen el bestiar. En concret, la nau de les “cabrides”, amb els exemplars que tenen entre tres mesos i un any, però també algunes de les cabres embarassades, a punt de parir.
Esbotzant una porta lateral van poder entrar a la nau i van desfalcar l’accés principal, on van acular el camió. “Està clar que ho tenien estudiat; s’ho havien vingut a mirar abans”, sentenciava Mauri. Ells mateixos van apilar algunes fustes i palets per habilitar una mena de rampa per fer pujar les cabres al camió. A dins la nau, “van fer una cosa molt maldestra, obrint totes les cledes, barrejant les edats i maltractant els animals”, lamentava el pagès. De les 200 cabres que hi havia en aquesta nau en van acabar arreplegant 60, tant de petites com d’adultes. Dues de les que no es van endur van morir l’endemà dimecres, a conseqüència de l’estat d’estrès a què van ser sotmeses.
Pel tramat de les roderes es desprèn que els lladres van utilitzar un camió petit –“una barana que van deixar tirada podria ajudar a determinar-ne el model”–, un vehicle que, presumiblement, també s’utilitza per transportar ferralla, segons es desprèn de les petites restes que van quedar escampades davant de la nau. Aquest fet podria donar pistes sobre l’hipotètic perfil dels lladres, interpretava Mauri.
“Que es comenci a robar bestiar és molt preocupant”, reiterava Mauri, tot recordant que, després de tota una vida fent de pagès, mai no havia tingut coneixement d’un cas similar a la comarca. “Quan eres petit sí que senties que s’havien endut alguna vaca o algun xai puntual, però no això”. Mauri recordava que actualment és molt difícil revendre aquest bestiar. “Els costarà de col·locar aquestes cabres perquè avui tots els animals estan molt ben controlats i identificats”. Amb tot, “si ho han fet és que hi ha alguna mena de mercat negre” o via venda puntual a particulars. Fins ara, a Mas El Garet, com en d’altres cases de pagès de l’entorn, només havien estat víctimes de furts puntuals de ferros i ferralla. En algun cas, a més, “te’ls trobes aquí davant i encara se t’encaren”. Aquest dijous havia de passar un tècnic a la granja per mirar d’instal·lar-hi càmeres de seguretat: “No vull que torni a passar”.
El mateix dimarts Mauri va denunciar els fets a la Policia Local i els Mossos d’Esquadra. “Sé que si els enxampen no els faran res i que no recuperaré les cabres, però com a mínim posarem cara als autors”. Fins aquest dijous no hi havia hagut cap detenció ni sospites de l’autoria.


ofertes el club

el9fmel9fm
el9fm



PUBLICITAT
   
 
   
 
   

el9alacarta
Taradell
Des del campanar
19-04-2016
Màrius Serra, Montse Armengou, Andreu Mas i Jofre Montoto
7 dies
15-04-2016
Capítol 113
La 7mana Catalunya Central
15-04-2016
 [+] programes

fotogaleria








dvd

senseboira
Amb la col.laboració de:
generalitat
PREMSA D´OSONA, SACTLtarifessubscripcionspublicacions oficialscontacteu-nosavís legal