EL9NOU.CAT fa ús de 'cookies' per facilitar la vostra navegació. Si seguiu navegant entendrem que ho accepteu    més informació    ACCEPTO

Capturen prop de 10.000 crancs invasors a la riera de Merlès

Capturen prop de 10.000 crancs invasors a la riera de Merlès..
última actualització: 06-09-2016 (19:05)

Anna Gorchs
Més de 450 persones participen a les jornades, que han tingut rècord de captures

Dues jornades, 455 persones participants i 9.889 crancs invasors capturats. Aquestes són les grans xifres de les sisenes jornades de captura de crancs invasors a la riera de Merlès, que s’han celebrat aquest mes d’agost de la mà de l’Associació de Defensa i Estudi de la Fauna i la Flora Autòctona (ADEFFA). El nombre de crancs atrapats és rècord.

“Ha estat un èxit de participació i de captures, mai s’havien capturat tants crancs des dels sis anys que fa que realitzem la jornada”, afirmen des d’ADEFFA, que expliquen aquest fet bàsicament per dos motius. Per una banda, perquè aquest any hi ha molta sequera i s’ha pogut arribar a més indrets. Per l’altra, perquè els participants cada vegada són més experimentats.

Les jornades es van celebrar els dissabtes 6 i 27 d’agost. Entre els diferents grups que es van formar es van recórrer 14 quilòmetres de riera, entre la Gola de les Heures i el pont de Cal Sicull. La major part de les captures van ser de cranc senyal (9.459) i, en menor quantitat, de cranc vermell (430). Es tracta de dues espècies americanes molt presents a la riera, que són portadores d’una malaltia, l’afanomicosi, que causa la mort dels crancs autòctons, que es contagien. A més, les dues espècies provoquen la destrucció de l’hàbitat on viuen. “Els crancs invasors crien molt i quan arriben a un riu ja no es poden eliminar del tot mai més”, afirmen des d’ADEFFA, que asseguren que les espècies foranes “estan destrossant els nostres rius, depredant plantes i animals autòctons”. També posen de manifest que el cranc autòcton, que sí que té cura dels ecosistemes fluvials, està en perill d’extinció.

Enguany s’ha detectat que “la mida mitjana del cranc ha disminuït molt”. En aquest sentit, expliquen que cada cop són més petits pel “desgast” que suposa “agafar-ne tants cada any”, fet que “beneficia molts peixos i nàiades, que són depredats pels crancs més grans”. L’objectiu central de les jornades és educatiu i de sensibilització. “Cal que les persones no moguem aquests animals d’un riu a l’altre ni dins el mateix riu”, diuen.

Les jornades s’han organitzat amb el suport de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà a través d’un ajut de la Diputació de Barcelona, i de l’Obra Social La Caixa. Des d’ADEFFA expliquen que han tingut les autoritzacions del Servei de Fauna i Flora del Departament de Territori i Sostenibilitat.


ofertes el club

el9fmel9fm
el9fm



PUBLICITAT
   
 
   
 
   

el9alacarta
Taradell
Des del campanar
19-04-2016
Màrius Serra, Montse Armengou, Andreu Mas i Jofre Montoto
7 dies
15-04-2016
Capítol 113
La 7mana Catalunya Central
15-04-2016
 [+] programes

fotogaleria








dvd

senseboira
Amb la col.laboració de:
generalitat
PREMSA D´OSONA, SACTLtarifessubscripcionspublicacions oficialscontacteu-nosavís legal