EL9NOU.CAT fa ús de 'cookies' per facilitar la vostra navegació. Si seguiu navegant entendrem que ho accepteu    més informació    ACCEPTO

Mobilització contra la decisió del bisbat de canviar de destinació el rector de Rupit i Cantonigrňs

Mobilització contra la decisió del bisbat de canviar de destinació el rector de Rupit i Cantonigrňs..
última actualització: 16-07-2016 (7:42)

Agustí Danés
Un centenar de veďns participen en una reunió per frenar el trasllat de mossčn Josep Castanyé

La decisió del bisbat de Vic de canviar de destinació mossčn Josep Castanyé, fins ara rector de Rupit i Pruit, Falgars, Cantonigrňs i Sant Juliŕ de Cabrera, ha provocat una reacció de protesta al Collsacabra. La mostra és que un centenar de veďns es van reunir dilluns a Rupit per articular una resposta a la decisió del bisbe, Romŕ Casanova, que la setmana passada va signar els canvis de destinació dels mossens de la diňcesi, com recollia EL 9 NOU a l’edició de divendres passat. I, en aquest marc, el trasllat de mossčn Castanyé de Rupit cap a Campdevŕnol ha caigut com una gerra d’aigua freda. Els veďns estan molt contents amb Castanyé, voldrien que es quedés al Collsacabra i es mobilitzaran per mostrar la seva disconformitat amb el trasllat.

A la reunió de dilluns, a la qual Castanyé no va ser present, va quedar clara la comunió entre el mossčn i els veďns tant de Rupit com de Cantonigrňs. Tot i tractar-se de pobles petits, l’assistčncia va ser majúscula i, a més, entre els presents a la reunió hi havia gent de totes les edats. Es van recollir moltes intervencions en la línia de reivindicar la feina de mossčn Castanyé i de rebuig a la decisió del bisbat. Potser pels antecedents. A mitjans de la dčcada dels noranta, quan el rector era Manel López, a Rupit hi havia hagut una viva polčmica entre el rector i part dels veďns, un divorci que mossčn Castanyé, quan va aterrar a Rupit fa 12 anys, va saber corregir. EL 9 NOU, a través d’una tercera persona, ha ofert a Castanyé l’opció d’expressar la seva opinió, perň ha declinat fer declaracions.
Per frenar la seva marxa es van acordar accions. Per exemple, enviar una carta al bisbat –en realitat serŕ una doble carta perquč una anirŕ signada pels regidors de Rupit i pels de Cantonigrňs que ho són a l’Esquirol i l’altra pels veďns dels dos pobles– o sol·licitar una entrevista amb el bisbe. “Mossčn Josep Castanyé s’ha guanyat petits i grans: ha fet la seva feina com a mossčn, perň també com a persona. S’ha fet estimar per tots”, resumia l’alcalde de Rupit, Albert Marcé, acabada la reunió. I, alhora, deixava clar que no tenen res en contra del nou mossčn, José Luis Salas: “No coneixem a qui vindrŕ, perň quan estŕs bé amb una persona sap greu que les relacions es trenquin. Tenim una bona relació, el jovent estŕ implicat, amb la gent gran debaten mil coses de la vida... Abans es deia que el mossčn era una persona que feia poble, fet que nosaltres hem tornat a aconseguir amb mossčn Castanyé”, concloďa Marcé.

Consultat per EL 9 NOU, el vicari general del bisbat, David Compte, ha explica que, d’una banda, “ens alegrem que la gent estimi el rector”, perň, de l’altra, cal tenir present que “estem de pas per fer un servei” i si s’avaluen les necessitats del conjunt de la diňcesi a vegades resulta més apropiat prestar aquest servei en un lloc que no pas en un altre. Des d’un punt de vista genčric, el bisbat sempre ha dit que els canvis es fan amb el consentiment dels implicats amb l’excepció de quan concorren motius d’edat o de salut.


ofertes el club

el9fmel9fm
el9fm



PUBLICITAT
   
 
   
 
   

el9alacarta
Taradell
Des del campanar
19-04-2016
Mŕrius Serra, Montse Armengou, Andreu Mas i Jofre Montoto
7 dies
15-04-2016
Capítol 113
La 7mana Catalunya Central
15-04-2016
 [+] programes

fotogaleria








dvd

senseboira
Amb la col.laboració de:
generalitat
PREMSA D´OSONA, SACTLtarifessubscripcionspublicacions oficialscontacteu-nosavís legal